Νέα|

03 Οκτωβρίου 2023

 

Ιστορίες από την Πολιτική Προστασία, που ουσιαστικά σας γνωρίσαμε άπαντες, τον καιρό της covid.

Πολλές ιστορίες, φοβερή πίεση, τρομερή αγωνία σε μια μάχη με έναν όχι μόνο άγνωστο, αλλά και αόρατο εχθρό. Δε νομίζω όμως ότι θα βγει ποτέ από το μυαλό μου η ημέρα που πάρθηκε η απόφαση και θα έπρεπε να ανακοινώσω την απαγόρευση κυκλοφορίας. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολύ άγχος, κάτι σαν εφιάλτης. Και ταυτόχρονα, να πρέπει να διατηρηθείς ψύχραιμος και να πείσεις τους συμπολίτες σου, αλλά και την ίδια σου την οικογένεια, να πειθαρχήσουν σε κάτι τόσο σκληρό, που ακουγόταν υπερβολικό, αλλά στο τέλος έσωσε χιλιάδες ζωές.

 

 

Πώς είναι να βγαίνετε μπροστά στην πιο δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώσαμε με τον κορονοϊό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αναγκασμένος να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κινδύνους. Από τη μια ο κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή όλων μας και το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ. -κάτι που συνέβη σε πολύ μεγαλύτερες  χώρες- και από την άλλη το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος για λουκέτα και έξαρση της ανεργίας, η κούραση της κοινωνίας.

Έχοντας στην ευθύνη μου την Πολιτική Προστασία -μια υπηρεσία που μόλις τότε ανασυγκροτούσαμε- ο Πρωθυπουργός με όρισε επικεφαλής της Διυπουργικής Ομάδας Αντιμετώπισης της Covid-19. Ανέλαβα το ρόλο του συντονισμού στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων για τους συμπολίτες μας, αλλά απολύτως αναγκαίων για την προστασία της ζωής όλων μας. Φαινόμουν ο «σκληρός» της υπόθεσης σε καθημερινές εμφανίσεις από τα ΜΜΕ. Ήταν τότε που κάποιοι μου κόλλησαν το παρατσούκλι «Nick Hard». Μακάρι να ήξεραν πως ένιωθα…

 

 

Ιστορίες από το Εθνικής Άμυνας, έχετε κάποια που ξεχωρίζετε για κάποιον λόγο;

Πολλές και έντονες στιγμές εντός και εκτός συνόρων. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ την υπερηφάνεια που ένιωσα τη μέρα που βρέθηκα επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Την ημέρα εκείνη που η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις χώρες του κόσμου, ήταν εκεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού.

Θα κρατήσω και την τελευταία από τις 180 επισκέψεις μου σε Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην ακριτική Παναγιά και τις Οινούσσες, μια συνάντηση με τους φύλακες των συνόρων μας, στις εσχατιές του Αιγαίου, απέναντι από την Σμύρνη από όπου κατάγεται η οικογένεια της μητέρας μου.  Ένιωθα ότι κλείνω έναν ξεχωριστό κύκλο καθήκοντος και ευθύνης για να γυρίσω εκεί από όπου ξεκίνησα και δεν μπορούσα να κρύψω τη συγκίνησή μου.

 

 

Το γεγονός ότι ξεκινήσατε την πολιτική σας καμπάνια πιο αργά από το σύνηθες, τι προκλήσεις φέρνει σε εσάς προσωπικά;

Ξέρω πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, ξέρω πώς λειτουργεί το Κράτος, ξέρω και τα προβλήματα της Αττικής. Έχω την εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, αλλά και την εμπειρία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Περισσότερος χρόνος σίγουρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να συναντηθώ και να συνομιλήσω με ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στις 66 γειτονιές του Λεκανοπεδίου.

Η δυσανεξία μου στο γραφείο, όμως, είναι διαρκής και επίμονη.

Και από την επομένη των εκλογών, έξω θα βρίσκομαι, Δήμο-Δήμο, γειτονιά-γειτονιά. Εκεί θα τους συναντώ, εκεί θα τους ακούω, εκεί θα συζητάμε πώς θα λύνουμε τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά τους.

Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αττική μπροστά.

 

 

Ήταν στα πλάνα σας η επιστροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πώς ειδοποιηθήκατε και πώς νιώσατε όταν ήρθε η πρόταση να κατεβείτε στην Περιφέρεια;

Δέχτηκα με χαρά την πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης, καθώς δεν έφυγε ποτέ από τη σκέψη μου η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντα έπαιρνα δύναμη από την επαφή μου με τους πολίτες. Πάντα ήθελα να είμαι χρήσιμος στις γειτονιές.

Γι’ αυτό άλλωστε ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, για να επιστρέψω εκεί από όπου ξεκίνησα, στην αυτοδιοίκηση, στις γειτονιές, στους 66 Δήμους της Αττικής. Για να χτίσουμε μαζί την Αττική που θέλουμε και μπορούμε. Και είναι σημαντικό να μην λείψει κανείς από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

 

Πώς κρίνετε τη θητεία του Γιώργου Πατούλη;

Ο Γιώργος Πατούλης παρέλαβε από την Ρένα Δούρου μια Περιφέρεια σε πλήρη διάλυση, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν προγραμματισμό. Στη διάρκεια της θητείας του  έγιναν σημαντικά βήματα, προχώρησαν έργα, αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες για την ανταπόκριση της Περιφέρειας στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες. Έκανε έργο!

Θα χτίσουμε σε αυτά που έγιναν και θα πάμε πιο μπροστά, πιο γρήγορα. Θα δώσουμε έμφαση στην καθημερινότητα, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θα καταστήσουμε την Αττική πρωταγωνίστρια στην εθνική προσπάθεια Πολιτικής Προστασίας, θα δρομολογήσουμε νέο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών για να βάλουμε τέλος μέσα σε τρία χρόνια στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, θα αναπτύξουμε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, θα εργαστούμε για καλύτερες υποδομές στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια.

 

 

Οι ειδικοί μάς λένε ότι η Αττική είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές ως προς την επανάληψη εικόνων σαν και αυτές που είδαμε στη Θεσσαλία. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να προστατευτεί η Αττική;

Από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, την 1η Ιανουαρίου, θα ριχτούμε στην μάχη  για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Θα ξεκινήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση από τους αναγκαίους καθαρισμούς, τη συντήρηση οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ταχεία προώθηση  αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση μελετών και τον σχεδιασμό νέων έργων, για το άμεσο ξεκίνημα των οποίων θα επιστρατεύσουμε λύσεις που προβλέπονται στον νόμο για την Πολιτική Προστασία. Στο σχέδιό μας περιλαμβάνεται και η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους της.

Ανταποκρινόμενοι, παράλληλα, στις πρόνοιες του ν.4662/2020 για την Πολιτική Προστασία -που εμείς ψηφίσαμε- θα προχωρήσουμε στη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου, που θα θέσει σε εφαρμογή συγκροτημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Έχουμε τα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε την εμπειρία που απαιτείται, έχουμε και τη θέληση να προχωρήσουμε άμεσα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά.

 

Σκέφτεστε πίσω την εποχή που ήσασταν Δήμαρχος Βύρωνα; Την αναπολείτε; Ήταν τα άγχη σαφώς λιγότερα; Και τι σας δίδαξε για τη μετέπειτα πορεία σας σε τόσο επιτελικές θέσεις;

Εκλέχθηκα πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος στα 26 μου και οκτώ χρόνια αργότερα Δήμαρχος Βύρωνα. Επανεκλέχθηκα μάλιστα άλλες δύο φορές ξεπερνώντας το 65% των ψήφων των συμπολιτών μου. Προφανώς δεν ξεχνώ τα χρόνια εκείνα και θέλω να πιστεύω ότι με την ψήφο των κατοίκων της Αττικής την ερχόμενη Κυριακή θα βρεθώ και πάλι δίπλα τους απέναντι στα προβλήματά τους.

Έμαθα στα χρόνια εκείνα να ακούω και να υιοθετώ χρήσιμες ιδέες, απόψεις και προτάσεις. Από εκείνα τα χρόνια κατάλαβα καλά ότι προτιμώ να βρίσκομαι στο πεδίο και όχι στο γραφείο. Έμαθα να εστιάζω στην αναζήτηση λύσεων και στην παραγωγή απτού αποτελέσματος.

Και αυτή είναι η παρακαταθήκη του Βύρωνα, στη μάχη μου με τα προβλήματα της Αττικής τα επόμενα 5 χρόνια!

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά στo reader.gr εδώ 1003_reader.gr

Close Search Window