22 Σεπτεμβρίου 2023
Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο για μια Αττική πιο πράσινη, πιο ασφαλή, πιο παραγωγική, πιο κοινωνική , δηλώνει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr και την Κατερίνα Κοκκαλιαρη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλάτε για λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας σας, εφόσον εκλεγείτε. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο σας;
Ένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, είναι αυτό των σκουπιδιών. Η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη, αλλά είναι επιτακτικά αναγκαία και εφικτή. Σχεδιάζουμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τους 66 Δήμους της Αττικής και να προωθήσουμε ένα νέο μοντέλο για τη διαχείρισή τους, έτσι ώστε η ταφή τους να αποτελέσει παρελθόν. Δίνουμε, πρώτα απ’ όλα έμφαση στη χωριστή συλλογή των σκουπιδιών και ιδίως των βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους. Στοχεύουμε στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την Αττική και θα κινητοποιήσουμε τους Δήμους στην κοινή προσπάθεια υποστηρίζοντάς τους με σύγχρονο εξοπλισμό και παρέχοντας κίνητρα για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Σχεδιάζουμε ακόμη να προχωρήσουμε στη δημιουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Επειδή, ωστόσο, χρειάζεται και η σύμπραξη των πολιτών, θα προχωρήσουμε σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων, στη διοργάνωση σχολικών πρωταθλημάτων ανακύκλωσης και στην αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου ανακύκλωσης Αττικής. Για όλα αυτά θα αξιοποιήσουμε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και γίνεται όλο και πιο εμφανές πως χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική θωράκιση). Ειδικά για την Αττική ποια είναι η πρόταση σας;
Τα τελευταία χρόνια κάναμε σημαντικά βήματα. Από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, σε ένα διάδρομο στην Ευαγγελιστρίας, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας καλά οργανωμένης Γενικής Γραμματείας -που στη συνέχεια έγινε Υπουργείο- με σύγχρονες υποδομές και έμπειρο προσωπικό. Στο ίδιο εκείνο διάστημα θεσπίστηκε με το ν.4662 Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις. Παράλληλα, καταρτίστηκε το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των μέσων και των δομών Πολιτικής Προστασίας και μπήκε σε λειτουργία το «112» που σώζει χιλιάδες ζωές.
Παρόλα αυτά αποδείχθηκε ότι η κλιματική κρίση τρέχει ακόμα πιο γρήγορα προκαλώντας πρωτόγνωρης έντασης και έκτασης καιρικά φαινόμενα που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Χρειάζεται λοιπόν Κράτος και Αυτοδιοίκηση να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να βγούμε μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να θωρακίσουμε την Αττική. Από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, την 1η Ιανουαρίου, θα ριχτούμε στην μάχη για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Ξεκινώντας από τους αναγκαίους καθαρισμούς, τη συντήρηση οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ταχεία προώθηση αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου και βέβαια στην επικαιροποίηση μελετών για τον σχεδιασμό νέων έργων. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους της, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ταυτόχρονα απόφασή μας να προχωρήσουμε άμεσα -όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο 4662 του 2020- στη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό που θα θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας για την Αττική.
Έχετε σημειώσει πως δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα: η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη. Ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν;
Από την Αυτοδιοίκηση οι πολίτες απαιτούν παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθηµερινότητά τους. Θέλουν να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε υγειονομικούς κινδύνους και στην εγκληματικότητα που απλώνεται στις γειτονιές. Θέλουν παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια και περισσότερο πράσινο στις γειτονιές. Και για όλα αυτά καταθέτουμε συγκροτημένο πρόγραμμα. Με συγκεκριμένες δράσεις -όπως προανέφερα- για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Με σχέδιο για το κυκλοφοριακό που περιλαμβάνει την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και «έξυπνα φανάρια», εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, νέες πεζογέφυρες και αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας.
Μιλήσατε για ένα Παρατηρητήριο, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη και θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και των δράσεων που μπαίνουν σε εφαρμογή. Τι ακριβώς προβλέπει η πρότασή σας; Επίσης πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων;
Οι συναρμοδιότητες και οι αλληλοεπικαλύψεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αφενός αποβαίνει σε βάρος της αποτελεσματικότητας, αφετέρου εκθέτει την πολιτική, προκαλεί τους πολίτες. Πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια στην οποία θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος. Και είναι θετικό το γεγονός ότι την ίδια άποψη έχει -το ανέφερε πριν από λίγα 24ωρα από τη Θεσσαλονίκη- και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο που θα δίνει καθαρές λύσεις.
Το Παρατηρητήριο για το οποίο μιλάμε θα είναι ουσιαστικά ένα Κέντρο Επιχειρήσεων στο οποίο θα συμμετέχουν οικονομολόγοι, νομικοί, μηχανικοί και αναλυτές που θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των έργων και των δράσεων που γίνονται στην Αττική, είτε είναι αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών, είτε των Δήμων είτε της Περιφέρειας. Έτσι θα ξεπερνάμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και καθυστερήσεις. Ένα επιχειρησιακό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε ταχύτητα, να αλλάξουμε ρυθμούς.
Τελικά τι ήταν αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των προσώπων που είναι στον συνδυασμό «Αττική Μπροστά»;
Δέχτηκα με χαρά την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μπω σε έναν ωραίο αγώνα ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και να βρεθώ, εφόσον το αποφασίσουν οι συμπολίτες μας, δίπλα τους σε μια δύσκολη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής τους. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο για μια Αττική πιο πράσινη, πιο ασφαλή, πιο παραγωγική, πιο κοινωνική. Για το σκοπό αυτό εντάχθηκαν στο συνδυασμό μας συμπολίτες μας με καταξιωμένες διαδρομές στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, πρόσωπα με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, τεχνοκράτες για ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, ειδήμονες στην άντληση κοινοτικών πόρων, καθώς και πρόσωπα από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό κόσμο, με πάθος για προσφορά.